Sunday, December 30, 2012

Aku, Masa & Teknologi ; Mencari Redha Illahi.

Assalammualaikum.

Hehe ye saya tgh study week skrg. Tapi sempat je nk membebel. Tp mood nk blogging ni kalau dah ada takleh nk simpan nanti hilang mood excited. Anyway esok mungkin kat Aimst tak ada elektrik dari 9am-7pm dan aku ada exam hari Isnin,Rabu,Khamis dan Jumaat. Great!

Well actually aku ada satu rasa. Rasa pasal teknologi dan masa. Hmm aku ingat lagi time aku nak make decision nak tutup akaun twitter. Time tu mmg berbelah bagi sangat. Tapi aku paksakan jugak. Sebab yaAllah banyak sgt masa aku terbuang kat situ. Wahh aku sendiri kagum dgn dunia teknologi ni boleh buat aku macam tu. Last tweet, aku ada cakap yang I’ll come for good kat twitter. But now I’m still not good. So maybe belum lag nak kembali ke dunia twitter.

Dan skrg bila tak ada twitter aku agak aktif jugak lah kat facebook. Well this is another major problem. Aku sendiri rasa terkilan dgn diri sendiri sebab bukak facebook tu mcm dah jadi rutin harian. WAJIB. Serius bila study aku mesti nk jenguk2 jugak facebook tu *Selalu kat U lah, kat umah mmg aku tak suka sgt online*. Even aku tahu tak ada benda pun. Terkilan dengan diri. Aku rasa jugak nak tutup akaun facebook tp sbb nak tahu update pharmacy group aku batalkan niat tu. Dan sebab pembatalan niat tu buat aku terus-menerus lalai. Well again aku sangat kagum dgn teknologi. Aku tak kata teknologi ni 100% tak bagus. Semua benda ada pros and cons. But as Muslim kalau benda tu bawak kita jauh dari Illahi. Aku rasa banyaklah cons dia. Wallahualam.

Aku bersyukur, at least zaman aku kecik dulu teknologi tak mcm skrg. Aku ada moments yang tak bergantung pada teknologi. No internet no gadget. Just main masak2, main police entry dan mandi air hujan. Ohh memories.

Teringat masa borak-borak dgn hamba Allah. Dia ada cakap something like matlamat utama dalam hidup kita untuk MENCARI REDHA ALLAH. Tak kisahlahh dalam apa benda kita buat..belajar ke, online ke. Bukan nak dapat pahala lebih dari orang lain, nak masuk syurga semata-mata atau kasi org lain nmpk kita ni baik or lagi bagus. Just MENCARI REDHA ALLAH.

Yeah aku tak adalah alim mana. But lately banyak benda came across my mind. Banyak benda yang buat aku terfikir. Well thanks to maturity. Dan semalam aku agak stress sangat-sangat-sangat. Lepas tu aku google lah surah penerang hari. Surah Al-Insyirah.

"Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan." 94;5

Sedih sebab time2 down lah baru ada insiatif nak cari. My bad. But what makes me happy was when I read it with the meaning, surprisingly hilang rasa resah gelisah semua. First time aku rasa mcm ni. After 21 years  old. Baru aku sedar ayat-ayat cinta dari Allah tulah pengubat,penenang semua.  Aku malu kadang-kadang sebab aku lupa pada yang Satu. Duniawi aku lebih banyak dari akhirat. Aku rasa sekarang aku berada di stage ‘mencari-cari’. Sesuatu yang hilang kat dalam hati. Redha Allah.


I don’t know when but I really hope it will come very soon. The time where I spend most of my time for Allah and Al-Quran not for facebook (or etc). Time where I’ll live 100%  of my life to impress Allah not the world. The time what people said as dapat Hidayah. A gift that I think all of us really want it. Tak kisah lah kita ni baik ke tidak. It is Hidayah, a very speacial GIFT that our HEART longing for. :)

Anyway I thanked Allah for giving me this a little bit of maturity. See you people. Semoga Allah menjaga hati-hati kita. Aminn.

Ps; Doakan aku untuk apa-apa jelah.
Assalammualaikum.



Gambar baru amik lepas dinner tadi. Love it.
 :) 

Well 2013 is approaching. Almost 10 years back, I was just 12-years old girl. Now I am a lady *I guess so*. Ohh how time flies. :')

Saturday, December 22, 2012

Study oh study.

Found this on tumblr.

Close enough eh Gen. Haha.

Apa-apa pun Fighting Gen Fighting! 
:)

"This is how I started my study week" 

Tuesday, December 18, 2012

Aku; Jadual. Enjoy. Sakit. Sekolah.

Assalammualaikum.

Allahu Akbar. :) Hehe. Pagi tadi check facebook. Okay ktorg punya jadual final dirombak. Exam postpone Jumaat minggu depan. Tak tahu nak happy ke tak. Tapi rasanya tak lah kot. Sebab minggu ke-2 exam nanti aku ada 4 paper dalam masa seminggu tuh. Aigooo

Anyway semalam ktorg buat unplanned plan. Ktrog g pest Penang. Okay lah. Berenjoy-enjoyan. Padahal nak exam tuh. So for the first time aku g fun fair. Dan for the first time aku naik benda yg swing2 tu. *Serius tak tahu apa benda, google pun tak dpt jumpa*. Huuuu scary ohh. Jantung rasa nk tercabut je. Well I have fun on that day. Even sekejap, at least enjoy.

Dan seperti semalam aku pergi library. Waktu petang tu. Tatkala aku nak stretching badan aku, aku rasa tengkuk aku sakit. Aku tak sure sbb study tunduk sgt atau aku salah tidur semalam. YaAllah. Hmmm ada petanda tak kasi aku study kat library ni.

Pastu aku take 5 jap. *Well it was not exactly 5*. Tengok gmbr2 kat laptop. Tengok gmbr kawan2 lama. Sekolah. Matrik. Huhu. Aku rasa semua org syg sekolah dorg lebih sikit dari zaman2 yg lain. Sebab time tu kita dah mula nak remaja. Bak kata org skrg BBNU (Budak baru nak up) Haha. Aku mula lah rindu kat sekolah. Sebab banyak sgt memori. Banyak sgt benda..


Bila dah habis sekolah ni. Bila org tanya aku dari sekolah mana dan aku beri jawapan, the top 3 responds from them were;

1) Wahhh sekolah top tuh
2) Mesti ramai lesbian kan?
3) Sekolah perempuan mesti kerek.

Hehe. Kadang2 aku senyum je. Mungkin dah biasa sgt dengar respond mcm tu. Tapi aku tak pernah malu atau rasa berlagak nk cakap aku sekolah mana. Even aku sekolah rendah kat kampung pun aku cakap. Sebab sekolah tu tempat di mana kita belajar about life. Sekolah Seri Puteri. Even org nak kata apa pun, katalah. Nak kutuk ke nak puji ke. Cakap lah. Sebab bukan popularity or pandangan org yg ktotg cari. We are just same like you. Love our school because it it our school.

Okaylah ni saje2 je post citer ni. Tengah sakit tengkuk. Doakan aku sihat nak exam. And semangat selalu okay. Fighting. Salam.
 




Hello school I miss you. 
Love.




Saturday, December 15, 2012

Half maturity.

Assalammualaikum. Jeng jenjeng. Wahhh semangat aku sapu2 blog aku siap dgn hiasan terbaru lagi. Puas betul hati tgk blog dah cantik. Cantik ker?

 Huhu. Well I'm having my final exam within a week. YaAllah cepat sgt sem ni habis compare to sem yg sebelum ni. Haish rasa nya dah banyak kali dlm hidup aku cakap cepatnya masa berlalu. Okay regarding the title. Actually something tak adalah apa sgt. Just about my life. Before ni aku fikir kalau dah graduate nanti *InsyaAllah. Amin. Amin. Amin* aku nak terus kerja je. Tak mau lah nak smbung degree ke hape. Just kerja kat hospital for the rest on my life.

 But....

Tibanya hari di mana aku sedar yang masa kecik dulu aku bukan org yg mcm ni. Bukan seorg yg letak limit dalam life. Abah selalu cakap. "Jannah dulu masa kecik, kau nak benda mesti nak. Nak jugak. Nak jugak." Hehe. Kelakar. But later when I entered SSP, bila dah jumpa dunia sebenar yang mana banyak budak2 pandai. Aku dah mula under-estimated my self. .But it doesn't mean I didn't thankful to be there. At least dekat SSP aku jumpa orang2 yang menjadi orang2 terpenting dalam life aku. Alhamdulillah for that. Masuk matrik. Even dah 5 tahun aku duduk asrama but I think matrik was the place where I learnt to become survival and a little bit matured. And I made some great friends too. Alhamdulillah again. Dan skrg masuk Aimst. Dikelilingi budak2 cina. Aku makin under-under-estimated myself. Aim hanya lah untuk pass all the paper.

Then..aku sedar.

That is not the purpose of your life. Tak kisah berapa juta org yg pandai2 ada kat depan korg. Tak kisah berapa byk kali korg terjatuh or akan jatuh. Just pursue your dreams. Sekarang aku dah mula melukis-lukis masa hadapan aku. Even aku tahu tak semestinya akan tercapai but sekurang-kurang aku berusaha. InsyaAllah tengoklah keadaan aku masa tu. Dan kalau Allah izinkan. Lepas two years of compulsory years, aku nak smbg master in Pharmacy and then PhD. Dan insyaAllah kalau diberi rezeki aku nak kerja dekat Pharmaceutical insdustry. Nak cari experiences. Aminn. Aku tahu dengan lambakan org2 pandai sekarang mungkin agak susah aku nak menonjol. Tapi aku rasa attitude will bring me further.

Semua ni based on rezeki dan keadaan. Kalau tak tercapai pun tak apa. Allah maha Mengetahui. :)

Even aku rasa part tu bagi something what we called maturity. Tapi ada part dalam diri aku tak matured. Masa the last day of my class hari tu. Aku down gila. Memang bergenang je airmata. Yes I always have this-kind-of- unknown-syndrome. Sedih without a reason. Ingat nak call mak ke family. But I guess dorg dah lali dengan aku yg macam tu. Aku takut apa yang dorg cakap buat aku rasa lagi down. Dan aku rasa it is not the best choice. Alhamdullilah I have a friend to turn to. Nasihat yg dibagi betul2 buat diri semangat balik. Thanks Nahdatul Aishah Mohd. Sharif.

Yups I hope the day will come sooner for me to become fully matured person about this life. About everything. Because through maturity I will appreciate something more. And through maturity I can become a positive person.

And for that I prayed to Allah to let me become a matured person. And to become that I know I should be a better muslimah first. Please pray for me peeps.

 Aminnn. Till fingers meet the keyboard again. Assalammualaikum.

  I found this cute sleepy kitten. Comel! :D

Sunday, November 4, 2012

Are you okay Gen?

"Mintak ampun banyak2 dekat Allah, orang yang mintak ampun adalah orang2 yang beruntung. Ingat tu."- (Emak,2012). :'( Aku adalah budak yang call emak setiap hari. Yea! Setiap hari, bila tak ada kredit mintak kat Abah. Haha. Rasanya alasannya adalah sebab I need someone to talk. And Emak is the best choice. Hmm. Semlm call mak tak dapat, pastu tadi mak call. Borak2 pasal miaw, pasal Wadiah yg tengah exam. And tiba2 rasa sedih. Homesick ke? Entah rasa macam tiba2 je nak sedih. Boleh macam tu? Aku malas nak tulis banyak2. Bye-bye. Assalammualaikum

Friday, November 2, 2012

Always be in my heart.

Bagi aku dalam byk2 cartoon Tarzan lah yang ada true and pure love ever. Love from a mom. I love Tarzan! You'll always be in my heart!

Friday, October 19, 2012

On my way.

Hehe. Tengah hari nanti aku nk g KL. Sebab nak jemput Kaklong kat KLIA. Excited nak g travel. Nasib baik Dba ikut sekali. Tak lah aku lost kat tempat org tu. Hehe. See you in time Kaklong. May Allah ease your,mak abah and me punya journey. Hehe. Assalammualaikum. ;)

Friday, October 5, 2012

100th Posts. :) The Lovey Dovey.

Assalammualaikum.
Wah dah seratus post aku kat blog ni. Entah apa lah yg aku merepek2. Well today dah Jumaat. I don't know..Tapi lately aku rasa sangat dan amat cepat berlalu. Rasa mcm baru ju cakap.."Malasnya esok dah Isnin" hari Ahad haritu tup tap tup tap dah Jumaat. Well lagi dua minggu nak study week for CA and dua minggu jugak Kaklong nak balik. And Emak was so excited. Dia kata dulu membilang tahun tunggu sekarang membilang hari je. May Allah ease all. Haaa. Semalam aku godek2 youtube sekali aku dengar lah lagu2 T-ara..memandangkan dorg baru buat concert ktMalaysia semalam. Lepas tu aku terus addicted dgn lagu Lovey Dovey. Kyaaa smart giloss dorg shuffle. And the song pun best jugakkk. :D




I'm a fan of T-ara now. Yeay ;)

Sunday, September 23, 2012

Suka!

Aku suka bila mak call pastu citer pasan Neo Noa. Especially Neo yg suka nak manja2 dengan mak. Arghhh Kawaiiiii!

Tuesday, September 18, 2012

Powerful Du'a that I need the most.

Salam.
Baru call mak tadi. Lepas dah borak2 tu. Aku cakap dekat mak doakan aku rajin2 belajar, cemerlang and tak rasa sunyi kat sini. And suddenly air mata pun mengalir. Bila kita dah keep it too long..itulah jadinya. I hate to hold my voice in that situation. Rasa macam nak ceritaaa semua benda. Tapi aku tak boleh. Sebab kalau aku buat mcm tu sure mak akan susah hati. So better I keep it. Sebab esok lusa rasa ni akan hilang jugak. Tapi susah hati seorang ibu bukan senang nak hilang. Kan? And now aku pun rasa dah okay sikit. Goodluck Jannah. Fighting okay!

Ps; Doakan aku okay! :) May Allah bless us.




Sometimes it is okay to let yourself crying.
It's okay.

Fighting Jannah!

Monday, September 17, 2012

A lonely road.

Salam.
Hi. First of all if ever you finish reading this please pretend that you didn't read it at all.
Sebab kisahnya masih sama. Perasaan nya pun masih sama. Although there are million times I've told myself to be okay,to be strong,to be thankful. But after all I 'm just a human.
Entahlah. Aku rasa mungkin ada mana2 dalam solat atau ibadah aku tak lengkap atau tak ikhlas 
sampai aku rasa macam ni. Aku rasa lonely. Bukan alone tapi lonely. Arghhh that kind of feeling is killing me. Ada dekat Aimst is not the reason. Feeling ni since sekolah menengah aku rasa. 
I dream a life full of positive people around me. I want to be happy with my life. I want to be ikhlas as much as I want in my life. Tapi kenapa aku rasa macam ni.?I kknow  I can't have that kind of people to be there with me 24/7. I know after sometime this feeling will go. But for time being let me go along with this feeling. Maafkan aku yaAllah.

Monday, September 3, 2012

This kind of feeling ------> IMMUNE



Alhamdulillah I've registered for Bachelor of Pharmacy Third Year. How fast time flies. But ada pending 300 ringgit lagi. But never mind tomorrow insyaAllah I'll settle it. So,for the first day of the semester was quite okay. Sebab tak belajar lagi. And I got new roomate. Hmm. Tak ada mood nak cerita pasal tu lagi. Just wait. So dinner today aku pergi makan sorg diri. Memandangkan kawan Biotech belum balik tapi tak sure kalau dorg balik aku makan dgn dorg ke tak. Let it be. Well masa makan tu, I don't felt awkward ke lonely ke apa. Aku rasa kosong, heartless..haaa cenggitu lah. Well I guess that is what IMMUNE feeling is. After 2 years, I should be much more stronger. InsyaAllah aku akan terus bersabar dan berjuang. Kau bantulah hamba-Mu yaAllah. Please pray for me okay! Yoshaaa. Salam.




    "Put your faith in what you most believe in"
- Two Worlds One Family,Tarzan

I love this scene. I love Tarzan Disney Movie.
So cuteeeeee. :)

Friday, August 31, 2012

My respect to her keep on growing :)

Assalammualaikum. Loooongggggggg time no see. Haha. Last post aku pasal aku nak naik Semester 4 and now aku nak naik Semester 5 and soon I'll be known as Pelajar Farmasi Tahun 3. *Kelasss kau jah*. Hehe. Reason update kat blog sbb aku dah tutup twitter. Dah tak ada tempat nak merepek. So here I am. Well lusa I'm going back to Aimst. YaAllah malas yg amat. And tadi baru aku dpt results sem lepas. Alahamdulillah alhamdulillah alhamdulillah aku pass semua papers. Actually aku cuak dengan paper Pharmaco but again Alhamdulillah aku pass. Bersyukur sangat. :') Okay regarding the title of this post..aku tujukan kepada my one and only kakak..Kaklong. Okay Oktober ni dia dah nak balik Malaysia. And tak lama lagi insyaAllah she'll be a doctor. And I just read her blog. Well I'm so impressed. Belum pun balik Malaysia dia dah tetap kan aim dia for future. To be a good doctor, and her planning to futher her studies after HO in surgery. WOW. Bila compare dgn aku..target aku just nak habis and pass semua exam..then kerja. Aku sangat respect and of course inspired! Nak naik sem baru ni semangat berkobar2. Well I hope dengan sem baru ni aku pun jadi orang yang baru.. To be a better person. Dan menjadi seseorang yang bermatlamat. Yes I should. Thanks Kaklomg for inspiring even you are not realizing it. :) Salam.

Wednesday, February 8, 2012

Another Beginning.

Assalammualaikum.Huhu it had been agess I didn't write. Malas is the reasons. I already registered for Semester 4 few hours back. Alhamdulillah another beginning dah mula. Results belum dpt lagi. Mudah mudahan everything okay. So just now baru dpt schedule for this sem..I already knew it's going to be hectic but when I saw the schedule rasa macam...ADOIIIIIIIIIII. Have a look..yang di highlight tuh..



Nampak tak? Tak nampak buat2 nampak jelahh. Yeah it's look so stressful. Scary.. but never mind. I have plenty of time. And now is the beginning of the time. I pray may Allah help me to have a good time management, emotional and life.. Almost half of my journey has already done. I should work hard. Gambateh Jannah.Yoshaaaa.

ps; I don't know if I have another time to write again in this very pack semester. But insyaAllah if I have time I will. Pray for me people. :)