Saturday, September 5, 2015

Pharmacy vs Astronomy. Reality vs Dream

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

I don't know why lately that long lost dream haunted me back. Is that because 'it' doesn't want me to forget? Oh Allah my only hope, if it is the best for me, please give me some courage and strength to do this. For at least to continue this passion even if I'm all alone. I love both. This reality and my dream. I  really love everything about Your stars, universe and galaxies.  I love astronomy, but I guess love is not enough. I need to read, read and read to upgrade my knowledge. May Allah bless everything that I do. Amin.










Sunday, August 2, 2015

The lost souls.

Bismillah...

Terusik dengan kedewasaan dunia. Hilang.
Entah lahh. The lost souls.
I am part of them.
Pernah tak terdetik kat hati kita, nampak org tak pakai tudung, dye rambut kita rasa "Islam ke ni?" "Tah pape nak tayang2 aurat tu, buat dosa je."
Aku pernah merasa macam tu, time2 masih lagi life ni carefree. Masih lagi dalam zone selesa. Pandang dan judge!

Tapi tidaklah selamanya begitu. Bila aku dah start tamat zaman sekolah, bila dah start jadi 'dewasa' aku mula termasuk dalam golongan the lost souls ni...mencari-cari.

Janganlah dikatakan yang tak bertudung tu je yang lost. Aku dari kecik mak aku dah ajar pakai tudung, pun terkadang masih terasa kosong jiwanya. Barangkali jauh dari Tuhan, barangkali masalah dalaman keluarga. Entah.

Sendirian. Banyak membuahkan persoalan aku terhadap kehidupan. Teringat Neefola punya sharing before dia decide untuk berhijab. Dia kata, perasaan nak berubah tu datang, pergi, datang, pergi. Allah!! aku menangis dengar sebabnya aku rasakan yang sama. Perasaan nak berubah. It's not about tudung. Tudung bukan indicator utk seseorang untuk berubah. Jiwa is the answer.

Aku takut aku tak sempat nak berubah sebelum mati. Sebelum masuk ke dunia hakiki tu. Aku terlalu banyak melagha dengan duniawi tapi aku still tak boleh deattach from it. Takut hati dah hitam. na'uzubillah. Allah sentiasa ada, Dan aku harap Allah boleh hantar kan siapa-siapa yang boleh menjadi sumber semangat untuk ke arah itu. Arah yang mendekatkan aku dengan Tuhan

Dan sesungguhhya tiada Tuhan yang layak disembah melainkan ALLAH.

 

Sunday, July 12, 2015

Dear Gen.

Assalam'mualikum...
Tiba-tiba hari ni tergerak hati nak baca blog. I'm living in the future right now. Reading the older posts, it feel like I'm reading the old letters from my ownself. So many struggles in the past. Yet I'm still surviving. Alhamdulillah. Time surely flies. Some dreams come and go, but some dreams still lingering in my heart and soul.

Dear Gen...you are now living in the future, fulfilling the dreams of the people that you love but please don't abandon your dreams, your desire and hope. Don't give up, don't let our spirit down. Fight for it. Even if others look down on you. Just let them be....Please Gen be happy. I want you to feel that happiness! Whatever it takes, I want you to be happy.. InsyaAllah..

Wednesday, March 25, 2015

Provisional Register Pharmacist 2015/2016 : Hospital Pontian

Assalammualaikum.
Wow. This is the longest hiatus I took. Last post was on February 2014. Tu pun pasal drama korea. Lol.flying crazy rabbit

Haha. Harini rasa macam nak update blog sbb a new stage of my life started. Alhamdulillah finally after 5 months of waiting since graduation, dapat jugak surat panggilan dari KKM untuk jawatan Pegawai Farmasi U41 Provisional Registered Pharmacist (PRP).

So how was the chronology of my posting.??...

1) SPA interview atAIMST University (during final semester) - May, 2014 
2) Receiving SPA - September 2014
3) Graduation - October 2014
4) Register BLESS (one week after convo)
5)waiting.....
6)waiting.....
7)waiting......
8)Dapat posting. Check through online. Dia bagi tahu negeri mana yang dapat. - March 19.2015
*Be prepare, sbb KKM bagi masa yg singkat je untuk kita lapor diri dari tarikh pemberitahuan. Paling lama seminggu.
9)Dapat surat dari KKM (poslaju) - 20 March, 2015
10) Lapor diri kat Jabatan Kesihatan Negeri - 24 March 2015.

Pagi tu lepas dah lapor diri kan JKN. Miss tu suruh pergi Hospita Permai Lama, Bahagian Farmasi. Aduh berpusing nak cari sampai ke Hospital Tampoi ktorg sampai. Hehe. Time aku smpi tu dah lambat sikit, semua prp dah gather kat situ, so kawan aku cakap Batu Pahat dah penuh. Huwaaaa scratching crazy rabbitTu la kan siapa suruh lambat. Dia kata mula-mula penyelia tu akan tanya kat semua org, siapa nak hospital *sekian sekian*, Contohnya macam Hospital Sultanah Nora Ismail (BP), ada 7 orang angkat tangan, tapi kat HSNI ada empat je kekosong. So dia draw, lagi 3 orang tu nasib la dapat mana-mana. But if ada mutual agreement among PRP, kita boleh exchange sebelum penyelia tu keluar kat surat. Hot hospital yang prp ramai2 nak kat Johor ni adalah HSA,HSI (JB), HSNI (BP) and HPSF (Muar). 

Memandangkan aku dan seorang prp ni lewat, lepas bersurai tu ktorg dua stay la. Tunggu penyelia tu cakap. So dia bagi HSI and Hospital Pontian. The other prp tu nak HSI, so aku terpaksa la terima Hospital Pontian. Ada hikmat kot sbb kalau aku dapat HSI, kawan U aku tu nak suruh tukar dgn dia kat Segamat. So aku tak la dilemma sgt.

Lepas dah dapat surat untuk lapor diri ke respective hospital, on that day itself kena pergi ke hospital masing2 untuk lapor diri. Rushing?? Of courseeee! Nak lagi bila aku dah expect aku dpt BP, so aku x prepare pun barang2, baju2 semua. Rumah sewa lagi...Pheww

Aku mintak cuti dari Ketua Pegawai Farmasi kat Hospital Pontian ni. Lepas dah settle semua tu, aku balik rumah packing barang2 semua dah sekarang aku dah ada kat Pontian. Tadi terbahak2 gelak degan adik ng kakak aku sbb semalam dgn harini seharian berjalan kat Pontian. Ke Pontian Ke Kite?? Saboo je lahhdunno crazy rabbit

So insyaAllah esok permulaan yang baru untuk aku as a working lady. Aku harap aku boleh survive satu tahun ni as PRP. Even at first aku agak down sebab tak dapat posting tempat yang aku nak tapi aku rasa macam banyak benda lagi aku kena bersyukur. Aku dah dapat kerja ni pun dah lebih dari cukup. Sebab at the end, semua benda depends on your mindset. If you are being positive, you'll have a beautiful journey ahead.

So everyone (lol macam la ada reader) please pray for me. Harapnya ni semua diberkati Allah. Amin!

I know it won't be an easy journey but I will look forward for my new adventure!

Ps : Terima kasih sgt kat Abah yg drive, Kaklong ng Eda yang teman dari  mula masa nak lapor diri. Sangat2 appreciate. Tak tahu la macam maca rasanya kalau buat semua ni sorg2. Terima kasih kat Emak for everything, I can never repay you back. To Bangah and Wadiah for being part of my journey too. May Allah bless you, my family. You are the best! love you crazy rabbit

Okay till we meet again. *entah bila lagi laa. Haha.