Sunday, December 30, 2012

Aku, Masa & Teknologi ; Mencari Redha Illahi.

Assalammualaikum.

Hehe ye saya tgh study week skrg. Tapi sempat je nk membebel. Tp mood nk blogging ni kalau dah ada takleh nk simpan nanti hilang mood excited. Anyway esok mungkin kat Aimst tak ada elektrik dari 9am-7pm dan aku ada exam hari Isnin,Rabu,Khamis dan Jumaat. Great!

Well actually aku ada satu rasa. Rasa pasal teknologi dan masa. Hmm aku ingat lagi time aku nak make decision nak tutup akaun twitter. Time tu mmg berbelah bagi sangat. Tapi aku paksakan jugak. Sebab yaAllah banyak sgt masa aku terbuang kat situ. Wahh aku sendiri kagum dgn dunia teknologi ni boleh buat aku macam tu. Last tweet, aku ada cakap yang I’ll come for good kat twitter. But now I’m still not good. So maybe belum lag nak kembali ke dunia twitter.

Dan skrg bila tak ada twitter aku agak aktif jugak lah kat facebook. Well this is another major problem. Aku sendiri rasa terkilan dgn diri sendiri sebab bukak facebook tu mcm dah jadi rutin harian. WAJIB. Serius bila study aku mesti nk jenguk2 jugak facebook tu *Selalu kat U lah, kat umah mmg aku tak suka sgt online*. Even aku tahu tak ada benda pun. Terkilan dengan diri. Aku rasa jugak nak tutup akaun facebook tp sbb nak tahu update pharmacy group aku batalkan niat tu. Dan sebab pembatalan niat tu buat aku terus-menerus lalai. Well again aku sangat kagum dgn teknologi. Aku tak kata teknologi ni 100% tak bagus. Semua benda ada pros and cons. But as Muslim kalau benda tu bawak kita jauh dari Illahi. Aku rasa banyaklah cons dia. Wallahualam.

Aku bersyukur, at least zaman aku kecik dulu teknologi tak mcm skrg. Aku ada moments yang tak bergantung pada teknologi. No internet no gadget. Just main masak2, main police entry dan mandi air hujan. Ohh memories.

Teringat masa borak-borak dgn hamba Allah. Dia ada cakap something like matlamat utama dalam hidup kita untuk MENCARI REDHA ALLAH. Tak kisahlahh dalam apa benda kita buat..belajar ke, online ke. Bukan nak dapat pahala lebih dari orang lain, nak masuk syurga semata-mata atau kasi org lain nmpk kita ni baik or lagi bagus. Just MENCARI REDHA ALLAH.

Yeah aku tak adalah alim mana. But lately banyak benda came across my mind. Banyak benda yang buat aku terfikir. Well thanks to maturity. Dan semalam aku agak stress sangat-sangat-sangat. Lepas tu aku google lah surah penerang hari. Surah Al-Insyirah.

"Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan." 94;5

Sedih sebab time2 down lah baru ada insiatif nak cari. My bad. But what makes me happy was when I read it with the meaning, surprisingly hilang rasa resah gelisah semua. First time aku rasa mcm ni. After 21 years  old. Baru aku sedar ayat-ayat cinta dari Allah tulah pengubat,penenang semua.  Aku malu kadang-kadang sebab aku lupa pada yang Satu. Duniawi aku lebih banyak dari akhirat. Aku rasa sekarang aku berada di stage ‘mencari-cari’. Sesuatu yang hilang kat dalam hati. Redha Allah.


I don’t know when but I really hope it will come very soon. The time where I spend most of my time for Allah and Al-Quran not for facebook (or etc). Time where I’ll live 100%  of my life to impress Allah not the world. The time what people said as dapat Hidayah. A gift that I think all of us really want it. Tak kisah lah kita ni baik ke tidak. It is Hidayah, a very speacial GIFT that our HEART longing for. :)

Anyway I thanked Allah for giving me this a little bit of maturity. See you people. Semoga Allah menjaga hati-hati kita. Aminn.

Ps; Doakan aku untuk apa-apa jelah.
Assalammualaikum.



Gambar baru amik lepas dinner tadi. Love it.
 :) 

Well 2013 is approaching. Almost 10 years back, I was just 12-years old girl. Now I am a lady *I guess so*. Ohh how time flies. :')

Saturday, December 22, 2012

Study oh study.

Found this on tumblr.

Close enough eh Gen. Haha.

Apa-apa pun Fighting Gen Fighting! 
:)

"This is how I started my study week" 

Tuesday, December 18, 2012

Aku; Jadual. Enjoy. Sakit. Sekolah.

Assalammualaikum.

Allahu Akbar. :) Hehe. Pagi tadi check facebook. Okay ktorg punya jadual final dirombak. Exam postpone Jumaat minggu depan. Tak tahu nak happy ke tak. Tapi rasanya tak lah kot. Sebab minggu ke-2 exam nanti aku ada 4 paper dalam masa seminggu tuh. Aigooo

Anyway semalam ktorg buat unplanned plan. Ktrog g pest Penang. Okay lah. Berenjoy-enjoyan. Padahal nak exam tuh. So for the first time aku g fun fair. Dan for the first time aku naik benda yg swing2 tu. *Serius tak tahu apa benda, google pun tak dpt jumpa*. Huuuu scary ohh. Jantung rasa nk tercabut je. Well I have fun on that day. Even sekejap, at least enjoy.

Dan seperti semalam aku pergi library. Waktu petang tu. Tatkala aku nak stretching badan aku, aku rasa tengkuk aku sakit. Aku tak sure sbb study tunduk sgt atau aku salah tidur semalam. YaAllah. Hmmm ada petanda tak kasi aku study kat library ni.

Pastu aku take 5 jap. *Well it was not exactly 5*. Tengok gmbr2 kat laptop. Tengok gmbr kawan2 lama. Sekolah. Matrik. Huhu. Aku rasa semua org syg sekolah dorg lebih sikit dari zaman2 yg lain. Sebab time tu kita dah mula nak remaja. Bak kata org skrg BBNU (Budak baru nak up) Haha. Aku mula lah rindu kat sekolah. Sebab banyak sgt memori. Banyak sgt benda..


Bila dah habis sekolah ni. Bila org tanya aku dari sekolah mana dan aku beri jawapan, the top 3 responds from them were;

1) Wahhh sekolah top tuh
2) Mesti ramai lesbian kan?
3) Sekolah perempuan mesti kerek.

Hehe. Kadang2 aku senyum je. Mungkin dah biasa sgt dengar respond mcm tu. Tapi aku tak pernah malu atau rasa berlagak nk cakap aku sekolah mana. Even aku sekolah rendah kat kampung pun aku cakap. Sebab sekolah tu tempat di mana kita belajar about life. Sekolah Seri Puteri. Even org nak kata apa pun, katalah. Nak kutuk ke nak puji ke. Cakap lah. Sebab bukan popularity or pandangan org yg ktotg cari. We are just same like you. Love our school because it it our school.

Okaylah ni saje2 je post citer ni. Tengah sakit tengkuk. Doakan aku sihat nak exam. And semangat selalu okay. Fighting. Salam.
 




Hello school I miss you. 
Love.




Saturday, December 15, 2012

Half maturity.

Assalammualaikum. Jeng jenjeng. Wahhh semangat aku sapu2 blog aku siap dgn hiasan terbaru lagi. Puas betul hati tgk blog dah cantik. Cantik ker?

 Huhu. Well I'm having my final exam within a week. YaAllah cepat sgt sem ni habis compare to sem yg sebelum ni. Haish rasa nya dah banyak kali dlm hidup aku cakap cepatnya masa berlalu. Okay regarding the title. Actually something tak adalah apa sgt. Just about my life. Before ni aku fikir kalau dah graduate nanti *InsyaAllah. Amin. Amin. Amin* aku nak terus kerja je. Tak mau lah nak smbung degree ke hape. Just kerja kat hospital for the rest on my life.

 But....

Tibanya hari di mana aku sedar yang masa kecik dulu aku bukan org yg mcm ni. Bukan seorg yg letak limit dalam life. Abah selalu cakap. "Jannah dulu masa kecik, kau nak benda mesti nak. Nak jugak. Nak jugak." Hehe. Kelakar. But later when I entered SSP, bila dah jumpa dunia sebenar yang mana banyak budak2 pandai. Aku dah mula under-estimated my self. .But it doesn't mean I didn't thankful to be there. At least dekat SSP aku jumpa orang2 yang menjadi orang2 terpenting dalam life aku. Alhamdulillah for that. Masuk matrik. Even dah 5 tahun aku duduk asrama but I think matrik was the place where I learnt to become survival and a little bit matured. And I made some great friends too. Alhamdulillah again. Dan skrg masuk Aimst. Dikelilingi budak2 cina. Aku makin under-under-estimated myself. Aim hanya lah untuk pass all the paper.

Then..aku sedar.

That is not the purpose of your life. Tak kisah berapa juta org yg pandai2 ada kat depan korg. Tak kisah berapa byk kali korg terjatuh or akan jatuh. Just pursue your dreams. Sekarang aku dah mula melukis-lukis masa hadapan aku. Even aku tahu tak semestinya akan tercapai but sekurang-kurang aku berusaha. InsyaAllah tengoklah keadaan aku masa tu. Dan kalau Allah izinkan. Lepas two years of compulsory years, aku nak smbg master in Pharmacy and then PhD. Dan insyaAllah kalau diberi rezeki aku nak kerja dekat Pharmaceutical insdustry. Nak cari experiences. Aminn. Aku tahu dengan lambakan org2 pandai sekarang mungkin agak susah aku nak menonjol. Tapi aku rasa attitude will bring me further.

Semua ni based on rezeki dan keadaan. Kalau tak tercapai pun tak apa. Allah maha Mengetahui. :)

Even aku rasa part tu bagi something what we called maturity. Tapi ada part dalam diri aku tak matured. Masa the last day of my class hari tu. Aku down gila. Memang bergenang je airmata. Yes I always have this-kind-of- unknown-syndrome. Sedih without a reason. Ingat nak call mak ke family. But I guess dorg dah lali dengan aku yg macam tu. Aku takut apa yang dorg cakap buat aku rasa lagi down. Dan aku rasa it is not the best choice. Alhamdullilah I have a friend to turn to. Nasihat yg dibagi betul2 buat diri semangat balik. Thanks Nahdatul Aishah Mohd. Sharif.

Yups I hope the day will come sooner for me to become fully matured person about this life. About everything. Because through maturity I will appreciate something more. And through maturity I can become a positive person.

And for that I prayed to Allah to let me become a matured person. And to become that I know I should be a better muslimah first. Please pray for me peeps.

 Aminnn. Till fingers meet the keyboard again. Assalammualaikum.

  I found this cute sleepy kitten. Comel! :D